"Hasap" standard na delu

Bez autora
Jun 12 2011

Primena Zakona o bezbednosti hrane počela je u Srbiji. "Hasap" standard osigurava bezbednost hrane u proizvodnji, preradi i prometu. Svetska zdravstvena organizacija usvojila ga je kao najefikasnije sredstvo za kontrolu bolesti, a u zemljama Evropske unije je obavezan.Primena "hasap" standarda podrazumeva strogu kontrolu sirovina, koje moraju da se nabavljaju isključivo iz registrovanih pogona. Najbitnije u uspostavljanju sistema je gde se i na kojoj temperaturi čuva proizvod, higijena zaposlenih i objekta.

"Hasap" standard na deluPočela primena Zakona o bezbednosti hrane, "hasap" standard. Najbitnije u uspostavljanju sistema je gde se i na kojoj temperaturi čuva proizvod, higijena zaposlenih i objekta. Bitno je i da vlasnik ima zapisano kada su i od koga primili sirovinu, ko je primio, pa i kada zaposleni peru ruke.

Primena Zakona o bezbednosti hrane počela je u Srbiji. "Hasap" standard osigurava bezbednost hrane u proizvodnji, preradi i prometu.

Svetska zdravstvena organizacija usvojila ga je kao najefikasnije sredstvo za kontrolu bolesti, a u zemljama Evropske unije je obavezan.

Primena "hasap" standarda podrazumeva strogu kontrolu sirovina, koje moraju da se nabavljaju isključivo iz registrovanih pogona.

Najbitnije u uspostavljanju sistema je gde se i na kojoj temperaturi čuva proizvod, higijena zaposlenih i objekta. Bitno je i da vlasnik ima zapisano kada su i od koga primili sirovinu, ko je primio, pa i kada zaposleni peru ruke.

Vlasnik poslastičarnice u Pirotu Elvir Šaćiri rekao je da se o "hasapu" obaveštavao preko medija i da druge informacije nije dobio.

"Čekamo uputstva. Dolazile su nam inspekcije, poput sanitarne i rekli su da će oni da daju svoja upustva kada ćemo da krenemo. Mi smo polu spremni, naša firma je spremna", naveo je Šaćiri.

Ugostitelj iz Vršca Radovan Čičarević kaže da je njegova firma započela postupak, koji nije bio komlikovan i sada očekuju dolazak Agencije koja će im dati dalja uputstva i sertifikate.

I dok su neki tek sada spremni ili se tek spremaju, ima i onih koji su "hasap" uveli pre pet godina.

Menadžer ugostiteljstva u Vršcu Svetislav Čonić rekao je da su to uradili u želji da zaštite svoje klijente najvećom mogućom bezbednošću hrane koju pripremaju u hotelu.

U proseku, svaki treći stanovnik u svetu, jednom godišnje oboli od neke bolesti izazvane lošim kvalitetom hrane.

Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović rekao je da poslednja bolest koja je potresla Evropu, ešerihija, spada u zonu nevidljivih živih organizama.

"Možda niste znali da je tri puta teži nevidljivi živi svet, od ovog koji mi vidimo, a samo razmilsite kolika opasnot preti od tog nevidljivog život sveta, a da se tako nešto ne bi desilo, uvodimo ove sisteme kontrole kvaliteta hrane", istakao je Mićović.

Važno je znati i da objekti za promet hrane na malo, ne moraju da imaju "hasap", ali moraju da imaju dobru distributivnu i higijensku praksu. Iz Uprave za veterinu najavljuju da, u prvo vreme, kontrola neće biti kaznena, već edukativna, ugostitelji će dobijati instrukcije kako da rade u skladu sa evropskim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik